BHMN 2024: Nye perspektiver og store forventninger
okt. 16
Black History Month Norway 2024 med temaet “Frigjøring og fantasi”, åpner dørene for refleksjon over både fortiden og nåtiden. Emily Ceesay utforsker hvordan BHMN kan skape tid for refleksjon og handling. Hun diskuterer hvordan vi kan feire historiske seire samtid som vi stiller de kritiske spørsmålene om utfordringene vi står ovenfor i dag.
I oktober starter Black History Month i Norge. Det som i utgangspunktet er en Oslo-satsing, vekker også økende interesse utenfor hovedstaden, og blir gradvis en del av den norske kalenderen. Selv om denne måneden opprinnelig startet i USA i 1970, har den utviklet seg til å bli en viktig periode i det norske samfunn, som stadig vokser i mangfold. Årets tema “Frigjøring og fantasi”, er spennende, men komplekst. Temaet består av to konsepter, som er med på å inspirere og utfordre vår forståelse av fortiden, nåtiden og fremtiden på ulike måter. Men hva betyr dette for mennesker med afrikansk bakgrunn i Norge i dag?
Det faktum at afrikanere har vært til stede i Norge i mer enn 400 år, er noe vi sjelden hører om. Boken Afrikanere i Norge gjennom 400 år av Ann Falahat og Yacoub Cissé belyser nettopp dette. For hvor er vi i historiefortellingen? Denne historiske perioden omfatter både studenter, sjømenn, soldater og innvandrere, som har bidratt til det norske samfunnet på ulike måter. På den annen side omfatter perioden også afrikanere fremstilt som “eksotiske” utstillingsobjekter for nysgjerrige blikk som ville se hvordan afrikanerne levde.
Aspekter ved dette ble synliggjort under oppstyret rundt gjenskapelsen av “Kongolandsbyen” i 2014. Som en 12-åring på den tiden, forsto jeg nok ikke den fulle konteksten eller betydningen av situasjonen. Jeg husker ikke annet enn oppstyret rundt hendelsen. Uansett om vi blir fremstilt på en positiv eller negativ måte, er vår tilstedeværelse knapt reflektert i norsk historie. Det vil derfor være viktig å løfte frem afrikanske bidrag og historie i forbindelse med årets markering, og dette sett fra en afrosentrisk historieforståelse.
Med temaet “Frigjøring og fantasi”, er det lagt opp til en måned fylt med refleksjon, læring og feiring av historien og kulturen til den afrikanske diasporaen. Black History Month Norway vil løfte frem hvordan frigjøring kan oppleves individuelt, og utforske de nye mulighetene som følger med frihetsopplevelsen. Begrepet frigjøring er tett knyttet til denne historien, og det er lett å forstå hvorfor dette er valgt som en del av temaet. Frigjøringskampene assosieres ofte med å bryte lenkene og kjempe mot kolonialisme, slaveri, rasisme og undertrykkelse – en undertrykkelse som fortsatt er til stede som mekanismer i mange deler av samfunnet vårt, både lokalt og globalt. Det forventes dermed at Black History Month Norway ikke bare inkluderer de historiske kampene opp gjennom tidene, som for mange kan oppleves som en historieleksjon, men også tydeliggjør parallellene mellom disse historiske perspektivene og dagens situasjon.
Temaet om “Fantasi” bidrar til å vise hvordan kreativitet og evnen til å forestille seg en fremtid med endring, kan fungere som et kraftig verktøy for å overvinne dagens hindringer. Gjennom litteratur, film, musikk og kunst har den afrikanske diasporaen skapt nye perspektiver, verdener og muligheter. Det er dermed forventet at Black History Month Norway fremhever og feirer disse stemmene. På den annen side kan temaet virke sprikende og flytte oppmerksomheten fra utfordringene som eksisterer i Norge i dag.
«Uansett om vi ble fremstilt på en positiv eller negativ måte, er vår tilstedeværelse knapt reflektert i norsk historie. Det vil derfor være viktig å løfte frem afrikanske bidrag og historie i forbindelse med årets markering, og dette sett fra en afrosentrisk historieforståelse.»
– Emily Ceesay, skribent for BHMN
Bare i fjor besøkte en arbeidsgruppe bestående av FN-eksperter for mennesker av afrikansk opphav Norge. Målet med besøket var å undersøke og vurdere situasjonen til gruppen i landet, for å presentere en rapport for Menneskerettighetsrådet i FN. Etter besøket konkluderte ekspertgruppen blant annet at mennesker med afrikansk opphav i Norge står overfor systematisk diskriminering, økende rasisme og manglende representasjon. I tillegg oppfordret ekspertgruppen regjeringen til å ta nødvendige steg for å inkludere gruppen. Det er dermed viktig at slike problemer ikke bare tas opp gjennom kunstneriske uttrykk, men gjennom handling og politikk.
Når vi ser på forventningene til årets markering og temaet “Frigjøring og fantasi”, er det tydelig at det er mye spennende i vente. Samtidig er det viktig å sørge for at denne måneden ikke bare blir en feiring av historiske seire og drømmer om utopiske framtidsscenarier, men også en mulighet til å stille kritiske spørsmål og reflektere over situasjonen vi står overfor i dag. For hvordan kan vi sørge for at det ikke bare blir en måned for kulturelle uttrykk, men en tid for forandring, forståelse og innsats for sosial rettferdighet?
Årets markering bør ikke bare anerkjenne fortiden, men også fungere som en drivkraft for endring og inspirere til en bedre fremtid. Vi bør bruke denne anledningen til å utforske hva frihet og kreativitet betyr i dag, og hvordan de kan forme fremtiden vår. Til slutt bør Black History Month være en tid for fellesskapet, hvor alle interesserte kan delta, engasjere seg og lære sammen.