Norske Engebret Hesselberg var kjent som en brutal plantasje-dommer
28. aug. 2021
Nasjonalbiblioteket har i år delt mange fragmenter av norsk sort historie og vi har samlet de i dette innlegget.
*Dette kartet over St. Croix ble laget av den danske landmåleren Jens Mikkelsen Beck og trykket og utgitt i 1754. Denne versjonen, som finnes i Nasjonalbibliotekets kartsenter, er fra 1757, og inkluderer en tabell med plantasjeeiernes navn. Heiliger, som eide Samuel Hector, står oppført med store landområder (Bilde og tekst fra Nasjonalbiblioteketssamling med tillatelse)
Fragmentet: Dommeren og slaven
"Julen 1759 planla slavene på St. Croix å overta kontrollen over øya og hevne seg på plantasjeeierne. Det ble de straffet hardt for av den norske dommeren Engebret Hesselberg.
St. Croix, januar 1760: En mann satt innesperret i et jernbur på torget. Han var tilgriset av spyttklyser fra forbipasserende og støvet fra gaten.
Mannen, som het Samuel Hector, var kraftig og viljesterk. Men etter langvarig tortur, uten mat og drikke, var kreftene borte.
Han segnet om og ble liggende livløs i buret.
Samuel Hector, en hovedmennene bak slaveopprøret på St. Croix i 1759, fikk en grusom straff for å ha tatt til motverge mot slavedriverne" (Nasjonalbiblioteket 2020).
Artikkelen tar for seg planleggingen av slaveopprøret, Hesselbergs beretning om opprøret og om økonomiske konsekvenser. Les artikkelen i sin helhet her.
Fragmentet: Den afrikanske diaspora i Nasjonalbibliotekets samling
"Dokumentasjon over norske slaver, det første kartet som viser mennesker med mørk hudfarge og en detaljert oversikt over sukkerplantasjene til den dansk-norske kolonien på Saint Croix er blant funnene Michelle A. Tisdel har gjort i Nasjonalbibliotekets samling" (Nasjonalbiblioteket 2020).
I denne teksten kan du se en kort video om ulike fragmenter i Nasjonalbibliotekets samling.
Les artikkelen i sin helhet her.
Fragmentet: Slavevokter Tordenskjold
"Slavehandelen Danmark-Norge drev på Gullkysten i Afrika, tok friheten fra omtrent hundre tusen afrikanere og livet fra titusenvis. Hvilken rolle spilte egentlig Norges største sjøkrigshelt, Peter Wessel Tordenskjold, i den infernalske industrien?"
Hør podcasten og les artikkelen i sin helhet her.
Fragmentet: Historien om norsk rasisme: Raseteori, kongolandsbyen, norske slaver og mer
"Norge var på den tiden en del av Danmark-Norge, som var sterkt involvert i trekanthandelen. På norske og danske skip ble europeiske varer fraktet ned til handelsfort i Vest-Afrika, slaver ble kjøpt og fraktet over til karibiske øyer som St. Thomas og St. Croix, og derfra tok skipene med seg kolonivarer tilbake til Danmark-Norge".
Les artikkelen i sin helhet her.